Dania wegetariańskie
Tradycyjna pizza „cztery sery” – Grana Padano, Mozzarella, Cheddar i Dorblu
Tradycyjna pizza „cztery sery” – Grana Padano, Mozzarella, Cheddar i Dorblu

Wykorzystany produkt:
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 3 do 4 g drożdży instant
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oliwy
Farsz
- sos do pizzy (mały słoik przecieru pomidorowego wymieszany z bazylią i oregano)
- 250 g sera Grana Padano
- 200 g sera Mozzarella
- 200 g sera Dorblu
- 200 g sera Cheddar
- 2 pomidory
Wykonanie
- Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy oliwę, cukier oraz sól i mieszamy.
- Dolewamy stopniowo wodę, a kiedy już wymieszamy ją z pozostałymi składnikami, zaczynamy wyrabiać ciasto – aż do momentu, gdy przestanie się lepić.
- Miskę z ciastem przykrywamy serwetą i zostawimy w ciepłym miejscu na minimum godzinę.
- Kiedy ciasto urośnie, wykładamy je na blaszkę posmarowaną odrobiną oliwy i formujemy pizzę wg upodobań.
- Pizzę smarujemy sosem. Na sos nakładamy starty ser Grana Padano.
- Następnie nakładamy starty ser Cheddar oraz ser Dorblu pokrojony w kostkę.
- Na ser nakładamy pomidory pokrojone w plasterki. Całość przykrywamy Mozzarellą.
- Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi
#pizza
#Mozzarella
#Dorblu
#Cheddar
#Grana Padano
Powrót