
Składniki
- bita śmietana Cessibon
- dojrzałe czereśnie
- świeże listki mięty
Kruche ciasto na tarteletki
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski i łączymy w jednolitą masę.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godzin.
- Foremki na tarteletki smarujemy margaryną i wyklejamy dokładnie kruchym ciastem, włącznie z bokami.
- Tarteletki przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Po ostygnięciu nakładamy bita śmietanę, dekorujemy czereśniami i miętą.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi
#deser
#bita śmietana