
Składniki
- 450 g szpinaku
- 200 g sera Gruyere
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Ciasto na tartę:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie
- Składniki na ciasto łączymy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po godzinie wylepiamy ciastem foremkę, nie zapominając o brzegach i nakłuwamy widelcem.
- Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę. Podpiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
- Na patelni roztapiamy masło i szklimy rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i podsmażamy na wolnym ogniu.
- Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy łyżkę mąki. Następnie łączymy ze szpinakiem.
- Tak przygotowane nadzienie nakładamy na spód i posypujemy startym serem Gruyere.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi
#tarta
#Gruyere