
Składniki
- 250 g truskawek
- 250 g borówek amerykańskich
Krem mascarpone
- 250 g serka Mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125g masła Truly Irish
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski i łączymy w jednolitą masę.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Foremki smarujemy margaryną i wyklejamy dokładnie kruchym ciastem, włącznie z bokami.
- Tarteletki przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Serek Mascarpone i śmietanę mocno schładzamy.
- Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier.
- Na koniec dodajemy serek Mascarpone.
- Na kruche spody nakładamy krem mascarpone.
- Truskawki kroimy na cztery i nakładamy na samą górę.
- Posypujemy borówkami amerykańskimi.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi
#tarta
#mascarpone
#truskawki
#borówki
#tartaletki
#krem