
Składniki
1 godzina 30 minut
1 porcje
Łatwe
- 3 buraki
- 100 g sera Roquefort
- słoik czarnych oliwek
- rukola lub mix sałatkowy
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- Buraki obieramy i dokładnie obmywamy.
- Następnie posypujemy je przyprawami: solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zawijamy je w folię aluminiową i wsadzamy tak na blaszce do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut.
- Upieczone buraki wyciągamy ostrożnie, zdejmujemy folię i ostudzamy.
- Kroimy buraki na cienkie plastry i układamy na talerzu.
- Na buraki nakładamy umytą wcześniej rukolę lub mix sałatkowy, pokrojone w plasterki oliwki oraz rozdrobniony ser Roquefort. Całość można polać odrobiną oliwy.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi
#roquefort
#wegetariańskie
#carpaccio